Wat kan hij al en hoe gaan we verder?

Uit: Veelzijdig naar de top

Hoofdstuk 5 - Hogere gehoorzaamheid
 

Veelzijdig naar de top - Hoofdstuk 5

Wat kan hij al en hoe gaan we verder?
....Laten we eerst maar weer eens nagaan wat de hond nu zo langzamerhand kan. Hij is nu 18 maanden oud. Hij kent de meeste commando's gegeven met stem, fluit of gebaar, volgt los en aangelijnd, komt op bevel, gaat liggen en blijft (‘down'), gaat op afstand zitten, markeert, apporteert, loopt een lijn, een sleepje en een spoortje, kan verloren zoeken, gaat vlot te water, jaagt met goede galop, goede kophouding, goede slagen, en staat voor.

Hij achtervolgt het wild dat hij opstoot, hetzt hazen, is niet wildrein op reeën, laat zich niet op afstand sturen. Het coulé laat te wensen over. En echt heel moeilijk hebben we het hem nog niet gemaakt.

Integendeel, we hebben er eigenlijk steeds voor gezorgd dat hij gegarandeerd succes had. Met andere woorden, de hond kan al veel, maar eigenlijk nog niks werkelijk goed.

Die jonge Labrador van de buurman is al veel verder, haalt binnenkort geheid een KNJV A-diploma. Om maar niet te spreken van de Hannoveraan van de overbuurman, met z'n succes op een 40-uur oud zweetspoor van een kilometer. Die mensen zijn goed bezig – op de beperkte manier die past bij specialisten, niet bij de veelzijdige Continentale Staande Jachthond.

Trouwens, je bent al veel verder dan je denkt. Je hebt de naturlijke aanleg de kans gegeven zich te ontwikkelen; je hebt een gemotiveerde hond die graag bereid is te werken. Je hoeft eigenlijk nog maar drie aspecten verder uit te bouwen: appèl, schaalvergroting, en probleemoplossing.
In dit hoofdstuk werken we vooral aan het eerste....
 
foto: Ton Niessing