Het boek gelezen? Wat vind je ervan?

Bericht schrijven >

1 | 2 | 3 volgende »

 

Powered by Veelzijdig naar de Top

Ik heb mezelf wel ‘s betrapt op het idee dat setters uit werklijnen als het ware in de werpkist al perfecte veldwerkers zouden zijn. Maar dat is natuurlijk onzin. Elke aanleg moet groeien en gevormd worden om succes te hebben in het veld.
Sinds het najaar van 2018 rijden vijf Ierse Setter-eigenaren regelmatig uit verschillende delen van het land naar de Achterhoek om bij Lotte van Dijk te trainen. Willeke en Maeve komen uit Assendelft in Noord Holland, Yvonne en Hurley uit Enschede; Jurjen en Paddy uit Almelo en Monique met Ollie uit Groningen. Ik (Ruth) en Gudrun komen ‘relatief’ uit de buurt, Arnhem.
We trainen niet altijd tegelijkertijd, maar doen wel dezelfde opleiding. We zijn verbonden in de liefde voor Ierse Setters en het magische werk waarvoor zij bedoeld zijn. Wij zijn de Next Generation. Onze honden hebben de jeugd (wij zijn niet meer de jongsten). Zij bársten van de aanleg (en wij hebben nog steeds veel te leren).

Paddy kon bijv. op jonge leeftijd al prachtig steady voorstaan en super beheerst de vogels benaderen, maar zijn parcours in het veld was zwak. Maeve loopt van jongs af aan een geweldig breed parcours. Ze is een ware powergirl, maar was wat onzeker bij het voorstaan. Gudrun deed van alles best een beetje, maar haar slagen bleven smal en uit ongeduld besprong ze vogels alsof het muizen zijn. Zo hebben ook de vijf voorjagers hun eigen sterke en zwakkere kanten en ieder z’n persoonlijke leerpunten. Denk aan: bewustzijn krijgen voor de wind en je veldaanpak daarop bepalen. Op het goede moment ingrijpen, of juist niet! Je hond zó begeleiden dat die succesvol kan zijn en daar zelfvertrouwen van krijgt. Het lijkt zo simpel, maar dat valt erg tegen (ha ha). Inmiddels denk ik dat we onszelf Novices mogen noemen. Wíj zijn geen leken meer en onze honden hebben zich deze twee jaar enorm ontwikkeld.

Eind februari 2020 is de Next Generation voor de 3e keer op trainingsweekend geweest in Picardië. Lotte van Dijk en Johan Kraay trekken elk voor- en najaar met groepen van tien voorjagers en hun staande honden naar Noord-Frankrijk. De uitgestrekte velden met wisselende gewassen als jonge tarwe, gras, maisstoppel en groenbemester - onderbroken met struikjes, bomenclusters en hagen - in het glooiende landschap biedt honden en voorjagers uitdagingen die we in Nederland niet hebben.
Niveau en ervaring variëren. Iedere voorjager brengt leerdoelen in. Bovendien werken Setters anders dan een Weimaraner, Münsterlander, Viszla of Cesky Fousek. Voor elke combinatie worden passende situaties uitgezet. Daarbij helpen we elkaar en zorgen we dat iedereen vooruitgang kan maken. Daarin zijn we geslaagd; we hebben wéér drie bijzondere, ontspannen en leerzame dagen gehad.

The Proof of the Pudding is eating it, en in competitie met elkaar op onbekende velden is alles ineens totaal anders. Maar de honden van de Next Generation doen het ontzettend goed. In het weekend van 7/8 maart, op de velden rond Vechta in Duitsland, hebben Pallas Green Meave Patti (Willeke) en Kamphřgdas Gudrun (Ruth) fantastisch gepresteerd. Beide vielen in de Derby (tot 3 jaar) in de prijzen met de kwalificatie Uitmuntend. Gudrun kreeg zelfs de Von Usenborn Cup toegekend, voor de hond die over beide dagen de beste werkstijl liet zien. Wat een erkenning voor onze jonge kanjers!!

Het is heerlijk om samen aan het werk te zijn om onze setters tot bloei te zien komen. Toch is het goed om te onthouden dat dit feest in feite louter functioneel is en slechts één doel dient: de fok.
Werkhonden worden getoond op show, om hun bouw, gebit en andere exterieur-aspecten te kunnen beoordelen. Daarnaast worden ze getraind en op wedstrijden uitgebracht om hun belang te bewijzen voor het werk. Zo wordt hun praktijkaanleg getoetst. In ons geval gaat het om Ierse Setters die bedoeld zijn voor het vinden, voorstaan en met autoriteit vastzetten van veerwild, in tamelijk zware natuurlijke omstandigheden. ‘Hard Hunting’ zoals de Britten dat noemen.
Nou hoeven wij in deze tijd natuurlijk helemaal geen vogels meer te vangen, ze liggen immers in de schappen panklaar. Wij zijn niet meer afhankelijk onze honden als noodzaak om te overleven. Maar waar het gaat om het voortbestaan van de rode en roodwitte Ier als werkhond, en om te kunnen bepalen welke honden (lees: genen) we voor de fok willen inzetten, zijn onze feestjes dus van grote waarde.

Namens Willeke, Yvonne, Jurjen en Monique: dank aan Lotte en Johan. Fijn dat jullie onze opleiders en mental coaches zijn. De Next Generation, powered by Veelzijdig naar de Top.

The next generation - Ierse Setters - 25-03-2020 - 21:29

Hallo Johan, Na de Gebruikshond in de Praktijk vind ik Veelzijdig naar de top het beste hondenboeken dat ik ooit in handen had. Het is geschreven vanuit gedegen theoretische kenniis. Je reproduceert deze kenns niet, maar gebruikt deze op een productieve manier. geweldig boek! Bedankt daar voor. Groet, Hans Waltmam

Hans Waltman - 15-10-2018 - 19:40

Op de workshop van 3 augustus 2016 je gesigneerde boek Veelzijdig naar de top aan geschaft. Onze mening over dit boek is zeer positief het duidelijk geschreven, de opzet van de oefeningen zijn helder beschreven en, wat opvalt, dat er geen druk op de hond gezet wordt.
Eén van de dingen die ons opvalt is dat de band met de hond beter wordt door de oefeningen die we met haar doen. Ondertussen kijken we uit naar de volgende workshop op 21 september 2016.

Arie van der Laan - 20-09-2016 - 09:05

Super bedankt voor de geweldige workshop,ik heb genoten van begin tot het eind.
We komen elkaar zeker nog eens tegen. We gaan veel oefenen.
Met vriendelijke groet, Maschja .

Maschja Spekle - 14-02-2015 - 19:56

Gisteren het boek ontvangen en gelijk de eerste twee hoofdstukken gelezen.
Zeer prettig boek, alles is helder beschreven een een mooie aanpak.
Alles positief maar een kleine correctie wordt niet uit de weg gegaan.
Een verademing tussen alle 'alleen maar belonen en afleiden' boeken.
Dat doen de moederhond of de roedelmaatjes ook niet. Johans aanpak voelt heel natuurlijk.
Ook mooi met alle uitgewerkte oefeningen, alles zonder teveel druk en hond gericht, zeer prettig.

Gerard Buitendijk - 30-06-2012 - 16:35


Bericht schrijven >

1 | 2 | 3 volgende »