Workshops

Voorlopig geen veldwerk trainingen mogelijk ivm blessure.
Steadiness training met birdlauncher en postduiven is wel mogelijk.
 
Wij organiseren workshops op gebied van veldwerk.
Maar heb je zelf een groepje enthousiaste voorjagers en een geschikt terrein dan kunnen wij ook naar jullie toekomen en daar de workshop geven.
De verschillende hoofdstukken uit het boek helpen, maar minstens zo leerzaam is dat je zelf met je hond praktische ervaring opdoet. Dat kan op allerlei niveaus en biedt vele mogelijkheden.  
 
Lees verder op de subpagina's voor de mogelijkheden.
Heb je vragen of staat wat jij in gedachte hebt er (nog) niet bij, neem gerust contact op, bijna alles is mogelijk.
 
 Verslagje veldwerkworkshop door Niek Stokman  
 
Maandag 29 april in alle vroegte naar Zuid-Beijerland gereden, gastheer Franc de Kievit en zijn vrouw onthaalde alle voorjagers (5 in totaal) en de trainer, de heer Johan Kraay, bijzonder hartelijk.
De spanning steeg, want ja, wat konden we verwachten. Geheel onverwacht zagen we een andere kant van de trainer. Gepassioneerd begon hij een eigen lied voor te dragen en we mochten met zijn allen meezingen. Het centrale thema van het lied was: we hebben veel te leren, maar blijven proberen. Daarna volgde nog een eigen gedicht over zogenaamd zijn hond die hij zelf zo mooi vond, maar die door een keurmeester totaal werd afgekraakt. Daarop ontstak hij in woede en meldde de keurmeester dat op haar lichaamsbouw ook voldoende was aan te merken. Heel herkenbaar, mijn hond mag dan niet de mooiste zijn, maar het is wel mijn hond! De stemming zat er gelijk goed in!
Gesterkt door nog een kop koffie met zijn allen naar het veld. Na een korte instructie ging de eerste voorjager met hondje en Johan het veld in. Na een minuut of 10 per loop met zijn allen evalueren: wat ging goed,  wat kan beter. Je kon bij de andere voorjagers en bij je eigen hond goed zien dat de juiste bewegingen van de voorjager er voor zorgt dat de hond zijn haken goed slaat.
Na de door de gastheer en gastvrouw perfect verzorgde lunch klaarde het op en werd het nog lekker voorjaarsweer, zon en een stevig windje. Johan had een kwarteltje in een kooitje en een paar duiven in een birdlauncher en zodoende konden alle honden in contact komen met levend veerwild. De hondjes deden het toch leuk, helemaal nadat ze doorkregen dat er wat te vinden was. Odin stond echt overtuigend voor op de kwartel, een geweldig gezicht. Johan raadde ons aan om de honden veel onder wild wild te brengen en om ook eens mee te doen met een veldwedstrijd. In maart hebben we al meegedaan met een wedstrijd in de jeugdklasse, en na deze workshop ga ik zeker nog meedoen aan een najaarswedstrijd.
Bij de aanschaf van de pup raadde de fokker aan om het boek ‘Veelzijdig naar de top’ te kopen. Dat  hebben we ook meteen gedaan, in het boek wordt onder meer heel helder ingegaan op veldwerk en hoe je dit kunt trainen met je (jonge) hond. Toch is zo’n workshop enorm goed, dat kan ik iedereen die met zijn staande hond iets wil dan ook van harte aanbevelen. De theorie uit het boek krijgt dan een vervolg in de praktijk, met veel leermomenten. Ik ga nog een boek kopen om onder de slaapmat van Odin te leggen zodat hij nog meer inspiratie krijgt.
Nogmaals familie de Kievit bedankt voor de gastvrijheid en het filmen, alle deelnemers bedankt voor de gezellige dag en Johan bedankt voor je positiviteit, de heldere uitleg en eerlijke feedback.Naar aanleiding van een workshop
Johan, dit wilde ik je toch even niet onthouden. Vanavond heeft Cateau in tegenstelling tot tijdens de workshop, ECHT voorgestaan.

We liepen terug langs het jachtveld (dus we hadden er al een keer aangelijnd gelopen) en plots stond ze voor. En dan bedoel ik ook VOOR. In 1 grote pijl (van kop tot staart) wees ze in de richting van een boeketje groen gras gecombineerd met wat fluitekruit. Ze keek afwisselend naar mij en naar het boeket. We hebben zeker wel een minuut zo gestaan, dat weet ik want helaas kwam ik na veel tobben erachter dat de camera op mijn mobiel stuk is en dat het geen instellingsfout bleek.

Maar goed, op een gegeven moment heb haar naar voren laten gaan. Half stapje voor half stapje en jawel daar vloog en dook, naar ik verneem een 'zomer' talinkje direct de sloot in... Koppie onder, zo ook Cateau. Tja dat is dan een schoonheids dingetje wat je met haar 9 maanden alleen maar kan waarderen. Maar jongens wat is dat prachtig.

Het is altijd al mooi om een hond te zien voorstaan, maar als dat dan zo resoluut, strak, gecontroleerd en vooral je eigen jonge hond is. Tja dan ben je klaar. Dan open je thuis je laptop tezamen met een heerlijk belgisch bier en vier je je enthousiasme met een gedicht. Naast mij een dampende, likkende en vooral stinkende hond waar ik apetrots op ben!

Het komt, maar altijd onverwacht
zonder aankondiging, ineens
zonder uitnodiging, opeens
het zijn de momenten vol praal en pracht.

Een strakke lijn trillend van opwinding
vol van passie klopt het hart...
Het lijkt een moment van bloede bezinning
van radio stilte met de mooiste start

Alle aandacht op 1 punt gericht
zie dat gezicht,
wat zou het zijn?
Toe-maar, ga-maar sluip er maar heen
Zorgzame twijfel getuigd van goed brein

Langzame passen strelen de grond
een flits en een knal, gemerkt door de hond,
mijn hond waarmee je echt jagen kunt.
Dit is de hond die je elke jager gunt!

 

Franc de Kieviet